Stiri mass-media

Bolt és logisztikai központ helyi termékekkel Helyiektől helyieknek

A helyi termelőknek biztosít majd értékesítési felületet, a fogyasztóknak pedig minőségi termékeket a Civitas Alapítvány és a polgármesteri hivatal közös projektje, mely során logisztikai központot és boltot üzemeltetnek majd a székelyudvarhelyi városi piacon.

Az épületek átalakításához agusztusban fognak hozzá
(Fotó: BARABÁS ÁKOS)

Előreláthatóan augusztusban nekifognak Székelyudvarhelyen a Helyi Termékek Központjának és Bemutató Üzletének létrehozásához. Az elképzelés megvalósítása érdekében több pályázatot is benyújtott a Civitas, különböző finanszírozók felé. Két pályázatuk még elbírálás alatt áll, de sikeresen pályáztak a Román-Amerikai Alapítványnál, így valósulhat meg tervük – tudtuk meg Kis Zoltántól, az alapítvány munkatársától. A projekt összértéke körülbelül 227 000 amerikai dollár, és ennek hozzávetőlegesen 5 százaléka a Civitas önrésze kell hogy legyen. „A projektnek a Helyénvaló helyit! elnevezést adtuk, és célkitűzései közé tartozik a Helyi Termékek népszerűsítése a fogyasztók körében, mert a helyi termékek egészségesek, egyediek és hagyományos módon állítódnak elő. Megkülönböztetett értékük által a fogyasztók hozzájárulnak a vidék megmaradásához, gazdasági életének fellendüléséhez” – fogalmazott. Ezzel a kezdeményezésével a Civitas segíteni akarja a helyi termelőket abban, hogy termékeiket könnyebben eljuttathassák a fogyasztókhoz. Egyébként a projekt futamideje harminc hónap.

Élelmiszert lehet majd kapni

A logisztikai központot a székelyudvarhelyi városi piac területén alakítják ki. Székelyudvarhely Megyei Jogú Város önkormányzata idén májusban elfogadott egy határozatot, amely értelmében együttműködik a Civitas Alapítvánnyal a Helyi Termékek Központjának és Üzletének létrehozását illetően, így a két épület rehabilitációját és berendezését a Civitas Alapítvány és a város közösen vállalták fel. A pályázat elkészítését piackutatás előzte meg, az alapítvány felvette a kapcsolatot a helyi termelőkkel, érdeklődtek, hogyan is lenne érdemes belevágni. A kutatás két fontos célcsoportjába a helyi fogyasztók (magánszemélyek, vendéglátóipari egységek, étkeztetési egységek stb.) illetve a helyi termelők tartoztak (gazdák, élelmiszereket előállítók). Arra a kérdésre, hogy szívesen vennének-e részt a Civitas által kezdeményezett Helyi Termékek mozgalmában, a 64 megkérdezett termelőtől 60 esetben pozitív válasz érkezett, jóllehet legnagyobb részük nyilván kialakított már különböző saját értékesítési csatornákat. A minőségre fektetnék a legnagyobb hangsúlyt, amit saját maguk is ellenőriznek. A piackutatás során azt tapasztalták, hogy a megkérdezett fogyasztók nagy része jól ismerte a helyi termékeket, sőt, hajlandók elsősorban csak azokat vásárolni. Kis Zoltán elmondta, igényesen szeretnék felépíteni a hálózatot, ugyanakkor minden csatornát felhasználnának a termékek értékesítésére, saját internetes oldalt is létrehoznak majd. Viszont fontos, hogy ne kelljen messze mennie a terméknek és ne kelljen sok kézen átmennie. A termelőktől pedig rendszerességet és minőséget várnak majd el. Hiszen az a cél, hogy bizalom alakuljon ki, az üzlet egyben garancia is legyen a fogyasztók szemében.

Akinek asztala van, az maradna

A piacon körbekérdeztünk a termelőknél, ők hogyan vélekednek a projektről. Többen már ismerték a tervet. Azok, akik heti három alkalommal rendszeresen kijárnak termékeiket értékesíteni, elmondták, hogy nem adnák fel a piacozást, éppen a kapcsolat miatt. A piac sokaknak már életforma. Elmondták, hogy a vásárlóiktól kapott visszajelzések, a személyes kapcsolat nagyon fontos. Mások konkurenciaként tekintenek a létesítendő boltra, főleg ha ott alacsonyabbak lesznek az árak. „De más, járható út is van, hiszen a termelő nem tud egész nap a piacon lenni, ám a bolt este nyolcig is nyitva van. Ha átvennék a nap végén megmaradt árut, akkor az mindenkinek hasznos lenne” – tudtuk meg.

DÁVID ANNA JÚLIA

Forrás: Székelyhon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.