Stiri mass-media

Helyénvaló lesz a helyi termék

A már közismert és sikeres Székelygyümölcs márkanév és mozgalom mellé újabbat álmodott az idén 25 évet ünneplő Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért. A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatallal és a helyi termékeket előállító termelőkkel együtt vágnak bele a Helyénvaló Helyit! elnevezésű projektbe. A cél: jól járjon, jól éljen a vidék, helyénvalót egyen a város.

A piactér hátsó részében levő, kiszemelt épület. A felújításra még várni kell. Fotó: Lázár Emese

Ismét nagy fába vágtuk a fejszét – fogalmazott nevetve a projektfelelős, Kis Zoltán, akit a Civitas Alapítvány Solymossy utcai székhelyén faggattunk arról, hogy tulajdonképpen mi is ez az ízes, például román nyelvre nehezen lefordítható Helyénvaló Helyit! elnevezésű projekt, ki a célközönsége, mi a célja, hogyan és miként fogja szolgálni a falut és várost egyazon időben?
– Az alapok tulajdonképpen megvoltak hozzá, hiszen a Civitas Alapítvány már ezelőtt 25 évvel a helyi értékek felismerésén, népszerűsítésén és hasznosításán alapuló vidékfejlesztést tűzte ki célul, és következetesen tett is azért, hogy ez ne csak jól hangzó szlogen legyen. Ennek jegyében indult a Székelygyümölcs projekt, amely mára bizonyított, hiszen közismert márkanév lett és mozgalommá is serdült. Hasonlóképpen sikeres volt a Lókodban és Kolozsváron megvalósított, idén záruló Erdélyi Gyógynövénykert projektünk is. A vidéki közösségeknek és a termékeiknek is teret biztosító, a bemutatkozásra, értékesítésre lehetőséget kínáló, idén kilencedik alkalommal megszervezett Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál is hozzájárult ahhoz, hogy elmondhassuk: a helyi termék már nem ismeretlen fogalom, és bizonyított az is, hogy kereslet van a minőségi kínálatra. A Civitas érdeme, hogy sok falun élő embernek segített abban, hogy saját vállalkozást indítson a saját maga által megtermelt és feldolgozott termékeinek értékesítéséből. A helyi termelők havi vásárát is Udvarhelyen szervezték meg először. Mindezek szép, élő és példaértékű eredmények, de úgy éreztük, van még tennivalónk azért, hogy a házi finomságokat, legyen az akár lekvár, akár tej-, akár hústermék, friss zöldség, gyümölcs, ne csak alkalmanként, a vásárokon vagy fesztiválokon, esetleg piacnapon lehessen megvásárolni, hanem mindennap – vázolta az előzményeket és a célt Kis Zoltán.

Fotó: Lázár Emese

Amerikai modell
Ahhoz, hogy az ötletet megvalósíthassák pénz is kellett, amit a Román–Amerikai Alapítvány pályázati kiírásán nyertek.
– Tulajdonképpen verseny jellege volt ennek a pályázatnak, ugyanis kilenc, a vidékfejlesztés terén eredményes hazai civil szervezetet hívtak meg, de csak négy nyerhetett. A pályázat lényege az Amerikában már bevált „Food Hub” elnevezésű gyakorlat meghonosításán alapszik, és ez teljes mértékben passzolt a mi jelszavunkkal és elképzelésünkkel: közelebb vinni a kis helyi termelőket a fogyasztókhoz, segíteni nekik a termékek „terítésében”, azaz eladásában. Ezt fogja szolgálni a Helyi Termékek Központja és Üzlete, amit a városi önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás szerint a Városi Piacon fogunk megnyitni – részletezte a projektvezető.
Hozzátette: a piactér hátsó részében levő két épület alapos felújításra szorul, a kívül-belüli tatarozásába az önkormányzat is beszáll, már csak azért is, mert a két ingatlan felújítása része a régóta tervezett piactér modernizálásának. A kapunyitást novemberre tervezték, de a projektgazda szerint ez tolódni fog, hiszen a felújításhoz még nem láttak hozzá.
A piacra vonatkozó elkészült látványterveket ismerő Kis természetesen másképpen látja: ha elkészül, szép és modern lesz a Helyi Termékek Központja és Üzlete. Kérdésünkre, hogy lesz-e helyi termelő, akinek a termékét forgalmazzák és lesz-e keletje a nem legolcsóbb, de minőségi, helyi ízű portékának, a projektvezető határozott igennel válaszolt. A pályázatot megelőző, a helyi termelőket és fogyasztókat érintő piackutatás eredménye azt mutatta: van igény a központra és a megbízható minőségű termékeket kínáló boltra is. Véleménye szerint inkább az lesz a probléma, hogy bizonyos termékekre nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat. A forgalmazott termékek minőségének garantálása is kulcsfontosságú, hiszen a vásárlók kedvét nagyon lelombozza, ha a kezdetben nagyon jó áru helyett a későbbiekben már silányabbat kap a pénzért.

Fotó: Lázár Emese

A bizalom a közös alap
Kis Zoltán szerint a körülbelül 215 ezer amerikai dollárból finanszírozott, de a helyi termelők és vásárlók közössége révén megvalósuló Helyénvaló Helyit! projekt sikerének, a brandépítésnek és nem utolsósorban annak, hogy a 30 hónapos futamidő alatt fenntarthatóvá váljon és mozgalommá teljesedhessen, mindenekfelett a bizalom az alapja.
– Egyelőre az alapbázisunk Udvarhelyszék, de ha jól alakulnak a dolgok, akkor kiterjesztjük a hálózatot Csíkszeredába, Gyergyóba, sőt más, távolabbi régiókba is. Az biztató, hogy kevés kivétellel a termelők bizalommal fogadták a hírt és jelezték, hogy csatlakoznak. Természetesen mi is vállaltuk, hogy minden segítséget megadunk, például azzal is megkönnyítjük a dolgukat, hogy esetenként a termékeiket is beszállítjuk – fogalmazott bizakodóan Kis Zoltán.
A profitot a Civitas Alapítvány közösségi céljai megvalósítására használja fel.

Lázár Emese

Forrás: Hargitanépe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 − 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.