Rólunk írták

Magazinul Cumsecade pe Via Transilvanica

[:ro]

Secuimea sau Terra Siculorum este un ținut surprinzător și fascinant – o adevărată perlă ascunsă pe traseul Via Transilvanica.

Nu e doar tărâmul urșilor sau al ultimilor cărbunari tradiționali ascunși prin păduri, ci și un tărâm al munților de sare, al pălincii și al unor mâncăruri tradiționale memorabile.

Aici ospitalitatea face parte din peisaj. Și da, contrar tuturor prejudecăților răutăcioase, dacă ceri o pâine în altă limbă decât maghiara, chiar o primești. Ba chiar ai putea fi surprins ce pâine fantastică știu să facă secuii.
Recunoscuți ca taciturni și mari iubitori de cai, dacă te pui la masă cu ei descoperi cât de savuroși interlocutori pot fi. Și mai ales, câte bancuri cu secui știu. Personajul principal e mereu același Ianoș Basci, echivalentul local al lui Bulă al nostru.
Așteptând primăvara am dat o tură de orientare în căutare de locuri, subiecte și personaje. Totul s-a transformat într-un desant culinar, care a început timid la Pensiunea Barangoló din Lupeni, Județul Harghita.

Am explorat așadar: un magazin cu produse exclusiv locale, camera de degustare a unui pasionat creator de pălinci și am încheiat turul la un han cu mâncăruri tradiționale, pe nume Gizi Csárda.

Cu gândul declarat de a reveni pe aceste meleaguri binecuvântate, vă prezentăm periplul nostru culinar.

Via Transilvanica e un traseu de anduranță nu doar pentru sportivi, ci și pentru mâncăi.

[:]