fbpx
My Cart
0,00 lei
Blog

Helyénvaló helyit (v)ehet a város

Kimérős keresztúri tejtermék, Székely falat – e kettő a legkelendőbb az egy hete megnyílt székelyudvarhelyi Helyénvaló He­lyi Boltban. De a kínálat ennél sokkal bőségesebb: szörpök, lekvárok, befőttek, kézműves csokoládé, friss zöldség, oroszhegyi szilvórium, kelementelki bor, levendulából készített portéka és még tetszetős, praktikus vászonszatyor is kapható. Ha finom, egészséges hazaira vágynak, térjenek be!

Minőségi, egészséges helyénvaló helyi termékekkel várják a vásárlókat Fotók: Lázár Emese

Tavaly októberben harangoztuk be a hírt: újabb vidékfejlesztési, a kis helyi termelőket felkaroló projektre, az Amerikában már jól bevált Food Hub gyakorlatnak a székelyföldi meghonosítására pályázott és nyert több mint 200 ezer amerikai dollár értékű támogatást a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány. Kis Zoltán pályázatíró, a Civitas programigazgatója már akkor elmondta lapunknak: a pénzből boltot fognak nyitni, ahol a környékbeli helyi termelők termékeit forgalmazzák, így a helyi finomságokat nemcsak kedden, piacnapon, hanem a hét minden napján megvásárolhatják az udvarhelyiek.

Közel 40 termelő portékái
A Helyénvaló Helyi Bolt nyitását tavaly novemberre tervezték, de a hivatalos kapunyitás megfelelő üzlethelyiség hiányában ez idén május 23-ra „csúszott”. A II. Rákóczi Ferenc utca 15. szám alatt, a Szabad Európa Kávéház helyén található, ízlésesen berendezett kisboltban 34 Hargita, Kovászna és Maros megyei helyi termelő áruját kínálják.
Bőséges a felhozatal házi készítésű lekvárokból, szörpökből, különféle mézekből, a keresztúri tejgyár termékeiből, és friss Székely falatokban bővelkedik a hentespult is. Minőségi borokat a Kelementelki Borház kínálatából lehet választani, de kapható parajdi sóból készült szappan, teakeverék, és kézműves levendulás termékek is illatoznak a polcokon. Káposzta, krumpli, hagyma, kapor, saláta, száraz paszuly – a zöldségeskosarakban egyelőre ez volt a választék, de hamarosan bővülni fog a kínálat – mondta el a boltvezető. A tudatos és környezetbarát vásárlók kezébe illő, vászonból készült praktikus bevásárlószatyrok külön is elnyerték tetszésünket, ahogy az is, hogy az árak is megegyeznek a piacival, nem kell mélyebbre nyúlni a zsebben, ha a boltból vásárolunk.

Termelők és vásárlók nevelése
A Helyénvaló Helyi Bolt kínálata mellett szól, hogy minden termék minőségi, bevizsgált, engedélyezett, biztonsággal fogyasztható. A kínálat is folyamatosan bővülni fog, hiszen a nyitást megelőzően közel 40 termelő jelentkezett beszállítónak.
– Eredetileg a piacon akartuk megnyitni ezt a boltot, de az épület felújításával nem úgy haladt a hivatal, ahogy azt szerettük volna, a bérlése is borsos lenne, így esett a választás a Rákóczi utcai helyiségre, ami, reméljük, hogy jó döntésnek bizonyul. A piacon levő épület sem marad parlagon, ott lesz a Helyi Termékek bemutató- és elosztó központja – nyilatkozta Kis Zoltán. – A boltunknak egy webes, online felületet is tervezünk, hiszen minden értékesítési csatornát kipróbálunk, így még könnyebben hozzá lehet majd jutni a Helyénvaló termékekhez. Innovatív elképzelés valósult meg, még az elején vagyunk, vannak kétségeink, fenntartásaink, hogy mennyire lesz keletje a termékeknek, de bízunk a sikerben. A termelők, a vásárlók nevelése is a célunk. Amit a boltban látunk, az egy polc, de mögötte egy fenntartható, a helyi értékeket, termelőket, vásárlókat összetartó közösséggé verbuváló mozgalom kellene kialakuljon – fejtette ki a hosszú távú célt Kis, aki ugyan már februárban átadta a projektvezetői stafétát Molnár Judithnak, de továbbra is szívügyé-
nek tekinti a Helyénvaló Helyit.

Fotók: Lázár Emese

 

A nyitott pultok termékei a legkapósabbak
– Egy hét után az a tapasztalatunk, hogy a nyitott pultok, a kimérős keresztúri és a Székely falat termékek a legkapósabbak. Ez a bolt más, mint a többi. Van vendégkönyvünk, ahol a vásárlók bejegyezhetik az észrevételeiket, sőt kívánságlistát is vezetünk arról, hogy milyen terméket szeretnének vásárolni. Várjuk továbbra is azokat a kistermelőket, akiknek kihívást jelent ez a rendhagyó, de helyénvaló bolt – osztotta meg lapunkkal eddigi tapasztalatait Molnár Judith.
A Helyénvaló Helyi Bolt hétköznap 9–16, szombaton pedig 9–14 óra között tart nyitva.

Lázár Emese

Forrás: Hargitanépe

Leave your thought

Compare
Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Helyénvaló helyit!