fbpx
My Cart
0,00 lei
Rólunk, program
Isten hozott a Helyénvaló oldalon!
ismerkedj meg velünk

Az emberek alternatív intézmények létrehozásával sokat tehetnek a rendszer jellemzőinek megváltoztatásáért. Az ehhez vezető út helyi szinten kezdődik, ahol az egyének és a közösségek tudatosságuk révén új intézményeket alakítanak ki, amelyek az emberi és ökológiai jól-lét eléréséhez, a rendszerjellemzők megváltozásához vezetnek.

– Magnuson –

Helyénvaló

A Helyénvaló cég egy alternatív intézmény, amely új gondolatiságot igyekszik megtestesíteni az üzleti világban. Újszerű, hisz a Civitas Alapítvány hozta létre, újszerű, hisz a termelőket és vásárlókat partnerként látja, segíteni akarja együttműködésüket, újszerű, hisz figyelmesen válogatja meg beszállítóit, újszerű, hisz idénytermékeket kínál a vásárlóknak. És újszerű, mert etikus üzletet ajánl a betérőknek.

Ha etikus üzletet akarnak folytatni, akkor ökológiailag szelíd, a jövő generációkra tekintettel levő, és a társadalom tagjait szolgáló szervezetekké kell válniuk.  Az etikus üzlet nem csupán a fejlett társadalmak luxusa, hanem a 21. század ökológiai, társadalmi és pénzügyi  válsága közepette a vállalati túlélés feltétele.

– Zsolnai –

Helyénvaló projekt

A Civitas Alapítvány 25 éve következetesen tesz a vidék megmaradásáért, annak gyarapodásáért.

A Helyénvaló bolttal és a Foodhub projekttel (amelynek anyagi támogatója a bukaresti székhelyű Román-Amerikai Alapítvány) a helyi termelőknek szándékozunk segíteni abban, hogy megkönnyítsük a termékeik eljuttatását a fogyasztókhoz. Megerősíteni szeretnénk őket abban, hogy van és egyre inkább lesz keletje annak, amit megtermelnek vagy elkészítenek, hiszen egyre gyarapodik azoknak a tudatos vásárlóknak a köre, akik a Helyénvaló Helyi termékeket akarják fogyasztani. Azért törnek lándzsát a helyi termékek mellett, mert azok egészségesek, környezetbarátok, tükrözik a hagyományainkat, erősítik a társadalmi kohéziót és a közösségi szellemet, hozzájárulnak az önazonosság fejlesztéséhez, valamint annak is tudatában vannak, hogy azok megvásárlásával hozzájárulnak a vidék megmaradásához, egy virágzó jövőképe kialakításához.

Ezek érdekében a projekt keretében a következő tevékenységeket valósítjuk meg:

  • Helyi Termékek boltjának megnyitása Székelyudvarhelyen, ahol a legtöbb helyénvaló (kb. 50-70 km-es körzetben előállított), minőségi mezőgazdasági és élelmiszeripari termék egy helyen fellelhető.
  • Partnerséget alakítunk ki és erősítünk meg a helyi termelőkkel;
  • Képzések, tanácsadói, marketing tevékenységek, stb. által segítjük a termelőket abban, hogy megfeleljenek a piaci és az élelmiszerbiztonsági feltételeknek, hogy termékeiket akadálymentesen tudják értékesíteni;
  • Felvilágosító, nevelő rendezvényeink által tudatosítjuk a fogyasztók/vásárlók előtt a helyi termékek értékét és fontosságát az élelmezésben, a vidék gazdasági életének fellendítésében. Segítünk abban, hogy ez a fogyasztó-termelő kapcsolat partnerséggé alakuljon.
Szakmai magyarázat

A helyénvaló mint jelző jelenik meg a projektben. A helyénvaló terméket helyi termelők állítják elő, akik 70 km-es körzetben termelnek.

Helyénvaló az a termék, amelyet ésszerűen, tudatosan terveznek meg, mértékletesen használják a környezeti erőforrásokat, minimálisra csökkentik a keletkező hulladékot, bölcsen használják  az emberi munkát, helyesen viszonyulnak hozza.

A helyénvaló vállalkozó/termelő jellemzői: erőszakmentesség, valódi törődés, nagylelkűség, együttműködés, humanizmus, etikusság, természetszeretet.

Helyes az, ami jótékony, egészséges és üdvös
A helyénvaló termékek

támogatják a helyi és regionális gazdaságot

alapvető szintű élelmiszer-ellátást biztosítanak

foglalkoztatási lehetőségeket, munkahelyeket teremtenek

autentikus, hagyományos, eredeti, fenntartható, szezonális, vagy egyéb, a helyi lakosság által nagyra értékelt tulajdonságai révén kínálatuk erősíti a társadalmi kohéziót és a közösségi szellemet, környezetbarát magatartásra, aktív állampolgári részvételre ösztönzi a közösségeket

a helyi termékek értékesítése során a fogyasztók és a termelők szorosabb kapcsolatban állnak egymással, a személyes ismeretség révén bizalmi kapcsolat alakul ki

az értékesítés során a termelési rendszerek környezetileg fenntarthatóbbak, rövidebb az élelmiszerek szállítási útja

Munkatársaink
Molnár Judith
Molnár Judith

projektvezető

Bara Erzsébet
Bara Erzsébet

projekt asszisztens

Dobai Margit
Dobai Margit

üzletvezető

Dakó Izabella
Dakó Izabella

eladó

Nagy Hajnalka - Tünde
Nagy Hajnalka - Tünde

eladó

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Compare
Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Helyénvaló helyit!