My Cart
0,00 lei
Rólunk, program
Isten hozott a Helyénvaló oldalon!
ismerkedj meg velünk

Az emberek alternatív intézmények létrehozásával sokat tehetnek a rendszer jellemzőinek megváltoztatásáért. Az ehhez vezető út helyi szinten kezdődik, ahol az egyének és a közösségek tudatosságuk révén új intézményeket alakítanak ki, amelyek az emberi és ökológiai jól-lét eléréséhez, a rendszerjellemzők megváltozásához vezetnek.

– Magnuson –

Helyénvaló

A Helyénvaló cég egy alternatív intézmény, amely új gondolatiságot igyekszik megtestesíteni az üzleti világban. Újszerű, hisz a Civitas Alapítvány hozta létre, újszerű, hisz a termelőket és vásárlókat partnerként látja, segíteni akarja együttműködésüket, újszerű, hisz figyelmesen válogatja meg beszállítóit, újszerű, hisz idénytermékeket kínál a vásárlóknak. És újszerű, mert etikus üzletet ajánl a betérőknek.

Ha etikus üzletet akarnak folytatni, akkor ökológiailag szelíd, a jövő generációkra tekintettel levő, és a társadalom tagjait szolgáló szervezetekké kell válniuk.  Az etikus üzlet nem csupán a fejlett társadalmak luxusa, hanem a 21. század ökológiai, társadalmi és pénzügyi  válsága közepette a vállalati túlélés feltétele.

– Zsolnai –

Helyénvaló projekt

A Civitas Alapítvány 25 éve következetesen tesz a vidék megmaradásáért, annak gyarapodásáért.

A Helyénvaló bolttal és a Foodhub projekttel (amelynek anyagi támogatója a bukaresti székhelyű Román-Amerikai Alapítvány) a helyi termelőknek szándékozunk segíteni abban, hogy megkönnyítsük a termékeik eljuttatását a fogyasztókhoz. Megerősíteni szeretnénk őket abban, hogy van és egyre inkább lesz keletje annak, amit megtermelnek vagy elkészítenek, hiszen egyre gyarapodik azoknak a tudatos vásárlóknak a köre, akik a Helyénvaló Helyi termékeket akarják fogyasztani. Azért törnek lándzsát a helyi termékek mellett, mert azok egészségesek, környezetbarátok, tükrözik a hagyományainkat, erősítik a társadalmi kohéziót és a közösségi szellemet, hozzájárulnak az önazonosság fejlesztéséhez, valamint annak is tudatában vannak, hogy azok megvásárlásával hozzájárulnak a vidék megmaradásához, egy virágzó jövőképe kialakításához.

Ezek érdekében a projekt keretében a következő tevékenységeket valósítjuk meg:

  • Helyi Termékek boltjának megnyitása Székelyudvarhelyen, ahol a legtöbb helyénvaló (kb. 50-70 km-es körzetben előállított), minőségi mezőgazdasági és élelmiszeripari termék egy helyen fellelhető.
  • Partnerséget alakítunk ki és erősítünk meg a helyi termelőkkel;
  • Képzések, tanácsadói, marketing tevékenységek, stb. által segítjük a termelőket abban, hogy megfeleljenek a piaci és az élelmiszerbiztonsági feltételeknek, hogy termékeiket akadálymentesen tudják értékesíteni;
  • Felvilágosító, nevelő rendezvényeink által tudatosítjuk a fogyasztók/vásárlók előtt a helyi termékek értékét és fontosságát az élelmezésben, a vidék gazdasági életének fellendítésében. Segítünk abban, hogy ez a fogyasztó-termelő kapcsolat partnerséggé alakuljon.
Szakmai magyarázat

A helyénvaló mint jelző jelenik meg a projektben. A helyénvaló terméket helyi termelők állítják elő, akik 70 km-es körzetben termelnek.

Helyénvaló az a termék, amelyet ésszerűen, tudatosan terveznek meg, mértékletesen használják a környezeti erőforrásokat, minimálisra csökkentik a keletkező hulladékot, bölcsen használják  az emberi munkát, helyesen viszonyulnak hozza.

A helyénvaló vállalkozó/termelő jellemzői: erőszakmentesség, valódi törődés, nagylelkűség, együttműködés, humanizmus, etikusság, természetszeretet.

Helyes az, ami jótékony, egészséges és üdvös
A helyénvaló termékek

támogatják a helyi és regionális gazdaságot

alapvető szintű élelmiszer-ellátást biztosítanak

foglalkoztatási lehetőségeket, munkahelyeket teremtenek

autentikus, hagyományos, eredeti, fenntartható, szezonális, vagy egyéb, a helyi lakosság által nagyra értékelt tulajdonságai révén kínálatuk erősíti a társadalmi kohéziót és a közösségi szellemet, környezetbarát magatartásra, aktív állampolgári részvételre ösztönzi a közösségeket

a helyi termékek értékesítése során a fogyasztók és a termelők szorosabb kapcsolatban állnak egymással, a személyes ismeretség révén bizalmi kapcsolat alakul ki

az értékesítés során a termelési rendszerek környezetileg fenntarthatóbbak, rövidebb az élelmiszerek szállítási útja

Munkatársaink
Molnár Judith
Molnár Judith

projektvezető

Bara Erzsébet
Bara Erzsébet

projekt asszisztens

Debreci Orsolya
Debreci Orsolya

üzletvezető

Kovács-Nagy Katalin
Kovács-Nagy Katalin

eladó

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Compare
Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Helyénvaló helyit!